Positieve sportcultuur.

“Alone we can do so little; together we can do so much more.” - Helen Keller

Positieve sportcultuur

In onze missie en visie staat: “Door het oog van de pedagoog willen we een lach bij elke training bij elke deelnemer!” Maar wat betekent dit precies en hoe dragen we dit uit? We hebben gekeken naar het Haags Sportakkoord 2022. Wat voor ons uitsprong was het thema positieve sportcultuur. Een positieve sportcultuur is een cultuur waarin iedereen met plezier, eerlijk, veilig en zorgeloos kan sporten en bewegen zonder te worden buitengesloten of gediscrimineerd of misbruikt. Waar iedereen zich welkom voelt ongeacht achtergrond, inkomen, kleur, leeftijd, seksuele geaardheid (LHBTIQ+) (Den Haag, sept 2020).

Meer informatie over het Haags Sportakkoord lees je hier: 200533_OCW_Haags_Sportakkoord_2019_v7.indd (raadsinformatie.nl)

 

We zijn via gemeente Den Haag in contact gekomen met Folkert Steen van WSDH. WSDH ondersteunt sportverenigingen onder andere door het geven van workshops, het begeleiden van sporters, trainers/coaches, ouders, bestuurders en informatievoorziening over een positieve sportcultuur. Daarnaast brengen ze onderwerpen zoals pedagogisch sportklimaat, ouderbetrokkenheid, grensoverschrijdend gedrag, respect en inclusie aan het licht (WSDH, 2022). Dit werd een leuk en inspirerend gesprek.

 

Om te streven naar een positieve sportcultuur  hebben we een vertrouwenspersoon aangenomen. Een vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt  bij een organisatie voor iedereen die te maken krijgt met (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag. Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn (online) pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Iedereen die bij een organisatie advies nodig heeft kan terecht bij een vertrouwenscontactpersoon. De persoon biedt een luisterend oor en begeleidt (indien nodig en gewenst) naar de juiste instanties. Inhoudelijk behandelt een vertrouwenscontactpersoon geen incidenten. Benieuwd naar wie ons vertrouwenspersoon is? Hieronder hebben we onze vertrouwenspersoon geïntroduceerd.

 Benieuwd hoe WSDH jou kan ondersteunen? Bekijk hun website: Home - WSDH (swsdh.nl)

We streven dus naar een positieve sportcultuur. Maar hoe dragen we dit uit? Wij vinden dit een heel belangrijk maar hoe ervaren anderen het? Onze assistent trainer David Fliers en een ouder Peter Holm hebben hun ervaringen tot nu toe op papier gezet. Hieronder lees je hun verhalen.

In samenwerking met WSDH is er een artikel geschreven over ons waarin ervaringen van assistent trainer David Fliers en een ouder Peter Holm gedeeld werden.

Naast geschoolde trainers met expertise van de badmintonsport, is er bij Learn to Fly ook veel aandacht voor het sociaal-emotionele en intellectuele aspect van de badmintonsport. Het doel is om door het oog van de pedagoog een lach te creëren bij elke deelnemer tijdens elke training. Volgens assistent-trainer David Fliers vallen Tak Ling en Eefje dan ook op door hun enthousiasme en energie. Al snel wordt er gelachen en ontstaat er een huiselijke sfeer waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Een training doet hem denken aan een gezellig huis waar iedereen welkom is. Het voelt alsof je aanschuift aan een eettafel van een sterrenrestaurant. De maaltijd is met veel zorg, finesse en aandacht bereid. Iedereen krijgt aandacht en wat je geeft krijg je terug!

Peter Holm, vader van een badmintonspeler, is ook erg te spreken over de trainingen bij Learn to Fly. Zo wordt elke training gestart met een gevarieerde warming-up en afgesloten met rek- en strekoefeningen. De oefeningen zijn leerzaam en er wordt persoonlijke aandacht gegeven aan de deelnemers. Extra aandacht wordt geschonken aan onderdelen waarop deelnemers zelf aangeven te willen verbeteren. Aan het einde van elke training worden er nog een paar onderlinge wedstrijden gespeeld. De trainers zorgen ervoor dat niet steeds dezelfde deelnemers met en/of tegen elkaar spelen. Dit is niet alleen goed om eens te ervaren hoe het is om tegen iemand van een ander niveau en speelstijl te spelen, maar het bevordert ook het clubgevoel. Tijdens de trainingen en trainingsweekenden of -weken heerst er een geweldige sfeer onder de deelnemers, zowel tijdens de trainingen als erna. Learn to Fly kan dus worden omschreven als een badmintonschool met docenten die je kunt vertrouwen en die je verder willen helpen door te zorgen voor plezier en leermomenten. Ze richten zich op badmintonners die beter willen worden in hun tak van sport.

Natuurlijk zijn dit slechts meningen, daarom raden wij iedereen aan om het zelf een keer te ervaren door mee te kijken of mee te doen! Neem vooral contact op met Tak Ling en Eefje voor de mogelijkheden: er wordt vlot gereageerd op berichten en de wijze waarop de communicatie verloopt is prettig. Met het overgebleven geld verzorgt Learn to Fly bovendien badmintonclinics, workshops en trainingen voor (kansarme) kinderen.